Pludselig stod hun der. Med blåt hår, en sløjfe i håret og en kjole der lignede en diskokugle. Hun stod helt stille i noget, der lignede et smykkeskrin og sang med sin påsminkede trutmund sit bidrag til Melodi Grandprix. Hun havde sagt at hun var en levende dukke.

http://www.dr.dk/event/melodigrandprix/videoer/blaat-haar-og-stort-smykkeskrin-dukken-sada-vidoo-overrasker-salen
Umiddelbart giver det ingen mening. Min 6-årige datters dukker er ikke det mindste levende. Jeg tænker på Pinnochio med hans snore og bånd, som til sidst bliver levende. Jeg tænker på Nora fra Henrik Ibsens Et dukkehjem. Nora oplever at stå til pynt i sit eget hjem. Et accessory til sin mand, den patriarkalske figur, som vil bestemme over sin Nora. Nora vil ikke være en dukke. Hun stikker til sidst af fra både mand og børn.
Men Sada Vidoo, som tidligere hed Nicole Stockholm, er hverken Pinnochio eller Henrik Ibsens Nora. Sada Vidoo blev mobbet som barn, fordi hun var anderledes. Hun havde et musikalsk talent og prøvede på at komme frem i musikbranchen. Hun deltog i musicalkonkurrencen Elsk Mig I Nat på TV5, hun skrev sange Infernals hit, Ten Miles og sang med på indspilninger af technosange. Sada Vidoo men fik af musikproducerne at vide, at hun var for tyk, andre anså hende for at være et sex-objekt. Sada Vidoo forsøgte at finde sin plads som menneske og som kunstner. En dag tog hun paryk på, sminkede sig og iførte sig overdimensioneret dukketøj. Hun så sig i spejlet og vidste, hvad hun var.

Hun var en levende dukke, som hed Sada Vidoo havde fundet ud af hvem hun var, hvor hendes plads og identitet var som menneske og kunstner. Nu kunne hun være sig selv og endelig følte hun sig fri. Efter hendes eget udsagn ligner hun hver eneste dag en dukke. Danskerne syntes det var for mærkeligt i starten, men englænderne viste mere interesse. Sada Vidoo stillede op i X-factor i England i efteråret 2016. Hun imponerede alle fire dommere, som alle gav hende et ja, og hun var med i X-factor indtil hun røg ud i fivechair-challenge.
Fænomenet en levende dukke er for mig et paradoks. Et eller andet sted kan jeg mærke dukken i mig selv uden at jeg får lyst til at klæde mig ud som en dukke.
Kunstnere bliver som dukker styret af producere, managere, publikum og medierne. På samme måde styrer medierne, samfundet, Internettet, Facebook og de sociale medier os som var vi dukker.
Sada Vidoo er bevidst om, at hun er en dukke som iscenesætter sig selv på scenen og på de sociale medier. Hun er bevidst om at musikbranchen, medier og publikum styrer hende. Men hun er levende. Hun tager dukken til sig 100 procent og styrer den selv. Hun beslutter sig for ikke bare at være en dukke på scenen, men også til hverdag i hendes egen lejlighed.

Mod til at blive den jeg vil være

Jeg har ikke lyst til at blive en dukke, men Sada Vidoos mod inspirerer mig. Sada Vidoo er ikke bange for at virke mærkelig eller for at være anderledes. Hun tør at være den hun mener at hun er. Hun tør at være sig selv og på den måde bliver hun fri. Hun inspirerer mig og giver mig mod til at blive og være den, jeg vil være.

Udadtil er jeg en ganske almindelig dansk mor. Når du læser hvad jeg skriver eller når du lærer mig at kende, finder ud af at jeg alligevel ikke er helt almindelig. Jeg er kæmper med hverdagsproblemer og menneskelige dilemmaer som alle andre, men jeg har en tørst. Jeg tørster efter Jesus. Jeg elsker Jesus. Jeg vil så gerne ligne ham og gå i hans fodspor. Jeg vil så gerne fornægte mig selv, selv om synden i mig stritter imod. Jeg vil så gerne være en brændende kristen. Jeg vil så gerne være iklædt Kristus. Jeg vil så gerne omvende mig hver dag. For mange mennesker lyder mine drømme vanvittige. Men Sada Vidoo giver mig mod til at stille mig op og sige: “mit navn er Mariane. Jeg er en Jesusfreak.”