M&M’s er slik, som er små og runde. Udenpå har de skaller i mange farver, og alle skallerne er hårde og lavet af farvestoffer og sukker samt noget, som jeg ikke ved, hvad er. Inde i skallen er de brune og bløde. Det bruner smager lidt af chokolade. Det er ikke med 70-80 % – kakao. De fleste børn og barnlige sjæle kan gode lide M&M’s. De bliver hurtigt spist, og de er det, man kalder hurtige kulhydrater og tomme kalorier. De mætter ikke. Vi kan spise mange af dem uden at blive mætte. Ligesom al anden slik er der meget sukker i M&M’s, og det er skadeligt for tænderne.
M&M’s er dårlige for vores blodsukkerbalance. Når vi spiser raffineret sukker, stiger vores blodsukker hurtigt og bliver meget højt, men meget hurtigt efter falder blodsukkeret igen. Det dykker og ryger meget langt ned. Når blodsukkeret er højt, får vi mere energi og bliver glade. Men det er en glæde, som er kortvarig, fordi blodsukkeret falder så hurtigt. Hvordan har du det, når dit blodsukker er lavt? Når mit blodsukker er lavt, bliver jeg træt og energiforladt, og jeg bliver irritabel.

Jeg kan ikke anbefale dig at spise M&M’s til morgenmad, selv om du måske synes de smager godt. Så er det bedre med havregrød eller havregryn med lidt mælk og sukker. Havregryn indeholder meget mindre sukker end f.eks. M&M’s, og der også mindre salt i, end der er i de færdige morgenmadsprodukter. Der er forskellige vitaminer i havregryn – der er bl.a. E-vitamin i havregryn, og de er vigtige for immunforsvaret. Der er også hjertevenlige fedtsyrer i havregrynene, og de er rige på proteiner, som skaber mæthed. Der er også fibre i havregryn, og de hjælper på fordøjelsen og er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Hvis du spiser 100 gram, dækker du desuden en tredjedel af dit daglige behov for fibre.” (https://iform.dk/sund-mad/superfood/er-havregryn-sundt)

Havregryn ser grå ud, og de har ry for at være kedelige. Der skal mælk på, hvis du ikke vil lave grød, for ellers bliver de tørre og svære at få ned igennem spiserøret. Når vi spiser havregryn, er vi mætte i meget længere tid, end når vi har spist M&M’s. De får heller ikke blodsukkeret til at stige meget, og der går også længere tid, før dit blodsukker bliver lavt. Du kommer ikke i “ekstase”, når du har spist havregryn, men du vil have mere rolig sindsstemning. Du vil være mere fokuseret, have energi i længere tid, og din koncentration vil være bedre.

Havregryn er havregryn. Havregryn indeholder ingen farvestoffer, eller tilsætningsstoffer, som vi ikke ved, hvad er. Det er en basisvare, som du også kan putte i frikadeller, boller og kage. Jeg kan dog ikke anbefale dig at sidde og spise havregryn hele dagen og uafbrudt. Dit liv består af andet end at spise. Du bør også spise andre ting end havregryn, for de dækker ikke alle dine behov. Du har brug for en varieret kost.
Reelt set har din krop, dit sind og dit hjerte ikke brug for M&M’s, men det er ikke sådan, at du aldrig må spise dem. Du bliver ikke syg af spise nogle få M&M’s engang imellem. Hvis du kan styre det og begrænse dit indtag af M&M’s til et minimum, så behøves du ikke holde helt op med at spise dem.
Men hvis M&M’s har magten over dig, og M&M’s er dem, som du søger tilflugt hos hver gang du er træt, trist, rastløs, bange, irritabel eller føler dig ensom og tom, så bør du stoppe med at spise dem. Et menneske, som lever af M&M’s vil blive fejlernæret, syg, tyk og have for mange humørsvingninger.

Havregryn er sundt. Kan havregryn redde dig, hvis du får en blodprop i hjertet? Nej. Kan havregryn løfte din smerte, hele dine indre sår, omslutte dig med fred og kærlighed, tilgive dig og give din sjæl fred? Nej, havregryn kan ikke frelse dig.