Sidste efterår blev jeg mindet om værdierne, ro, langsomhed og stilhed. Det første, der bragte mig på dette spor, var at jeg blev nødt til at sælge min bil. Det var en stor dag, da jeg fik solgt min Peugeut fra 1994.
Det at være billøs gav nye muligheder for min datter og jeg. Vi får mere motion, frisk luft og flere naturoplevelser. Dådyr, der farer hen over engen, solens farverige aftryk på himlen, røde og gyldne efterårsblade, nysgerrige kalve, travle fugle og en kat tronende på en pæl. Regndråber på næsetippen.

Det blev også nødvendigt at gøre de store indkøb en gang om ugen. Jeg har lært meget om planlægning af indkøb og madplaner. Jeg har fundet min families favoritter, og de har fundet sig i mine eksperimenter. Det overrasker mig stadig, hvor lang tid madlavningen nogle gange tager. En dag opdagede jeg, at den suppe jeg var i gang med at lave, skulle koge halvanden time. Prøv at fortæl din familie, at der først er aftensmad kl 20. Suppen fik ikke lov til at koge i så lang tid, men der var alligevel en tilfredshed ved spisebordet – også hos min 9-årige søn, som endda spiste en skål til natmad.

Hvor jeg har fået cykling og madlavning og bagning ind under huden, er der stadig andre områder i mit liv, hvor slow living er svært at integrere.

Teknologi er en stor udfordring for familien. Efter en juleferie med en hel masse computerspil, har vi måttet sætte begrænsninger for børnene. Jeg erkender også, at jeg selv må begrænse mit teknologiforbrug. Men hvor er det bare svært! Jeg forstår at mine børn tiltrækkes af Ipad og playstation.

Stilhed bliver en sjældenhed. Vi fylder vores hoveder med Minecraft, newsfeeds, Facebook, nyhedsmails, youtube, radio og Netflix.

Jeg oplever en rastløshed og en uro inde i mig, og det irriterer mig. Jeg gerne studere slow living-principperne mere indgående både teoretisk og i praksis på min egen krop. Jeg har brainstormet omkring mere slow living/stilhed/langsomhed i mit liv. Forhåbentligt får jeg afprøvet flere af disse ideer i praksis og forhåbentligt vil min familie bakke mig op.

Ideer til slow living

– Mere rolige morgener: læs ikke på mobil, stå tidligere op (dette indebærer at gå tidligere i seng…)

– gå tidligere i seng. Spil et brætspil med familie inden sengetid. Læs en bog, skriv i hånden, bed en bøn.

– Begynd på aftensmaden i god tid.

– min skrivning. Skriv også langsomt, ikke kun sprinte. Skriv i længere tid af gangen end fem minutter. Skriv i hånden.

– læs flere bøger: tykke bøger, svære bøger, ældre litteratur, digte, bøger på et andet sprog end dansk. Læs faglitteratur om et helt nyt emne.

– Send breve skrevet i hånden

– send e-mails til gode venner

– ring til en god veninde – ring til mor

– lyt til radio. Lyt til klassisk musik og jazz

– tag ud i naturen. Gå en tur. Sid på en bænk.

– lav iagttagelser i naturen eller i en stor by (uden at være uhøflig). Notér hvad jeg ser, tegn det eller fotografér det. Se/lyt langsomt, læg mærke til livet og kunsten i detaljerne

– spille et brætspil med familien i stedet for at vi sidder ved hver vores skærm

– tegne

– håndarbejde, f.eks. broderi

– læs avis, se TV-avis/Nyheder i fjernsyn eller lyt til dette i radio én gang om dagen

– hvis jeg har en todo-liste. Forkort den eller lav de få ting der er vigtigst. Lav én opgave grundigt af gangen i stedet for ti opgaver halvt samtidigt.

– hav tidspunkter på dagen hvor jeg ingenting laver.

– ligge ned i seng/sofa uden at lave noget og uden at sove.

– snak med familie først. Men hav teknologifrie søndage – hold hviledagen i hu så vidt muligt (uden at være fanatisk)

mere stilhed:

– talt lavt, råb ikke

– lyt

– perioder med slukket fjernsyn og computer/ipad, slukkede maskiner eller med lav lyd

Åndeligt set:

– Læs Bibelen langsomt

– Vær stille over for Gud. Vent på ham. Lad ham bestemme bedeemnet eller det han vil undervise mig i

– Bed mere og i længere tid af gangen uden at det bliver lovtrældom for mig

Andet??

 

Teknologi fylder for meget i mit liv, og jeg har brug for mere ro, stilhed og fordybelse. Måske har du også noget i dit liv, der fylder for meget eller påvirker dig negativt.
Det er nemt at have gode intentioner og lægge fine planer. Det er svært at realisere dem i praksis. Uanset hvad, er det tåbeligt at bebrejde sig selv (eller andre), når man falder tilbage i de gamle vaner. Ingen af os skal være alene i at ændre vaner. Vi må være åbne og fortælle familie og venner, hvad vi føler, har brug for og ønsker. Og vi må bede Gud om hjælp.