En rejse i Tro og Kreativitet

Måned: marts 2024

Hvem døde Jesus for?

På et tidspunkt begynder små børn at lære at se mønstre og forskelle og inddele i kategorier. Det ser man f.eks. med putteboksen, når barnet lærer at putte de rigtige klodser i de rigtige huller. Den runde klods skal i det runde hul, og den plus-formede klods skal i det plus-formede hul osv.

At kunne se forskel, organisere og inddele verden i kategorier og systemer er vigtigt, men i vores faldne verden, får denne skelnen ofte både et forvirret og et hårdt og et trist udtryk.

Vi har det med at inddele os selv og andre mennesker i kategorier og bokse og sætter mærkater og prædikater på os selv og hinanden.

At dømme ud fra det ydre er nemt, men vi har svært ved at se det indre . Vi har svært ved at se, at inderst inde – i virkeligheden er mennesker ikke så forskellige.
At lade være med at dømme er svært.

Engang deltog jeg i et forskningsprojekt, hvor man undersøgte kalkindholdet i mine knogler. På et røntgenbillede så jeg for første gang hele mit skelet. Mit skelet lignede alle andre raske (kvinde)skeletter. Jeg så mit skelet, men jeg kunne ikke se min sjæl, følelser og sind.

Faktisk er det kun Gud, der kan se det indre.

Det er ikke forkert at skelne. Det er naturligt, og skelnen har været der lige fra begyndelsen, som vi læser i skabelsesberetningen. Lys og mørke er ikke det samme:

”Gud sagde: »Der skal være lys!« Og der blev lys.  Gud så, at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket.” (1 Mos 1,3)

Hvem er Guds folk?

Hvis vi læser i Det Gamle Testamente, skelner Gud også imellem folk. I store træk er det som om, det kun er nogle, som er Guds folk. Det er efterkommerne af Abraham, Isak, Jakob og David, som er Guds folk. Det er israelitterne.

I evangelierne findes der en beretning, som undrer mig, men lad os læse den alligevel.

Matt 15,21-28.

En kana’anæsisk kvinde kommer og beder Jesus forbarme sig over hende. Hendes datter bliver plaget af en dæmon.

Kana’anæerne var navnet på det folk, som israelitterne skulle udrydde ved erobringen af det forjættede land efter udgangen af Egypten. Ifølge Det gamle testamente var kana’anæerne et meget vederstyggeligt og syndigt folk. (https://denstoredanske.lex.dk/kanaan%C3%A6ere)

I første omgang afviser Jesus den kan’anæiske kvinde:

”»Jeg er ikke sendt til andre end til de fortabte får af Israels hus.«” (v. 24)

Kvinden kaster sig ned for Jesus og beder ham hjælpe hende, men Jesus svarer:

Han sagde: »Det er ikke rigtigt at tage børnenes brød og give det til de små hunde.« (v.26)

Kvinden giver ikke op, men svarer:

Jo, Herre, for de små hunde æder da af de smuler, som falder fra deres herres bord.« (v.27)

Man kan sige, at nu giver Jesus efter:

”»Kvinde, din tro er stor. Det skal ske dig, som du vil.« Og i samme øjeblik blev hendes datter rask.” (v. 28)

Jesus hjælper hende pga. hendes tro på ham.

Hvem døde Jesus for? Døde han kun for israelitterne? For de fortabte får af Israels hus?

Gud hader synd, men hans kærlighed skelner ikke. Jesus døde for hele verden, fordi Gud elsker hele verden.

Det profeterede profeten Hoseas:

”Jeg vil kalde Ikke-Mit-Folk Mit-Folk,
og kalde Ikke-Elsket Elsket;
og dér, hvor det lød til dem:
I er ikke mit folk,
dér skal de kaldes
den levende Guds børn.”
(Rom 9,25-26)

De ikke-elskede bliver de elskede.


Hvem var det, Jesus var sendt til?

Han var sendt til de syge og til synderne:

”De raske har ikke brug for læge, det har de syge. Jeg er ikke kommet for at kalde retfærdige, men syndere.«”  (Mark 2,17)

Hvem er de – dem, som Jesus døde for?

Det er dem, som fornægtede Jesus. Det er dem, som faldt i fristelse. Dem, som fangede ham. Dem, som lod ham i stikken og flygtede. Dem, som anklagede ham. Dem, som vidnede imod ham. Dem, som rottede sig sammen mod ham. Dem, som piskede ham. Dem, som spyttede på ham og slog ham i hovedet. Dem, som spottede og hånede ham. Det er dem, som korsfæstede Jesus.

Han døde for de ugudelige og for sine fjender (Rom 5,6 og 10).

Han døde for dem, der var døde i deres overtrædelser (af loven) og synder. Han døde for dem, der lod sig bestemme af denne verdens tidsalder og af ham, som hersker over luftens rige. Han døde for dem, som lod sig bestemme af den ånd, der virker i ulydighedens børn. Han døde for dem, der i deres køds begær gjorde, hvad deres kød og sind ville. Han døde for dem, som af natur var vredens børn (Ef 2,1-3).

Det naturlige, kødelige menneske er ligesom de skriftkloge og farisæerne, som synes det er forkert, at Jesus spiser sammen med toldere og syndere (Mark 2,16). Det naturlige menneske siger ved sig selv, at det ikke kan stå så slemt til med ham. Det naturlige menneske/farisæeren takker Gud, fordi han ikke er som røvere, uretfærdige og ægteskabsbrydere. Han mener ikke, at han er ligesom dem, for han faster to gange om ugen og giver tiende af hele sin indtægt (Luk 18,11-12).

Men ”den, som ellers overholder hele loven, men fejler blot på ét punkt, er blevet skyldig i dem alle.” (Jak 2,10)

Hvem kan leve op til det første af alle bud?

”›Hør Israel! Herren vor Gud, Herren er én, og du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind og af hele din styrke.‹  Dernæst kommer: ›Du skal elske din næste som dig selv.‹ Intet andet bud er større end disse.«”  (Mark 12,29-31)

Der er ikke nogen, som har nogen fordel i forhold til andre mennesker:

”Der er ingen retfærdig, ikke en eneste. Der er ingen forstandig, ingen, der søger Gud. De er alle kommet på afveje, alle er fordærvede; ingen gør godt, ikke en eneste.” (Rom 3,10-12)

”Der er ingen forskel; for alle har syndet og mistet herligheden fra Gud, og ufortjent gøres de retfærdige af hans nåde ved forløsningen i Kristus Jesus. Ham gjorde Gud ved hans blod til et sonoffer ved troen for at vise sin retfærdighed, fordi han havde ladet de tidligere synder ustraffede, dengang han bar over med dem, for i den tid, der nu er inde, at vise sin retfærdighed, så han selv er retfærdig og gør den retfærdig, som tror på Jesus.” (Rom 3,23-26)

Ufortjent gøres de retfærdige af hans nåde:

“Alle har syndet og mistet herligheden fra Gud, og ufortjent gøres de retfærdige af hans nåde ved forløsningen i Kristus Jesus.” (v. 23)

.

Geder og klirrende mønter

Flere hundrede trappetrin

Høns basker med vingerne i små bure

Et barn triller et tøndebånd af sted

Duer kurrer

”Pas på! Der er en hestepære!”

Klirrende mønter

En vind vælter en høj potteplante omkuld

Geder kigger sig forvirrede omkring

Terninger triller hen over brosten

De står ved deres staffeli og vil male dit portræt

”Hvor meget skal du ha’?” – ”20 kr” – ”Jeg vil gi’ dig 15.”

Den mørklødede har lagt de håndsyede punge frem. De har mange farver og mønstre. De ligger på rad og række foran ham.

En mand kigger op mod den hvide kuppelformede kirke.
Han råber og vælter et bord

Der lyder et suk fra bordet

“….Bedehus??!”

”Er det ikke ham, der red herind på æslet?”

”Hvilket æsel?”

Jeg åbner døren og går ind i kirken.

”Det er fuldbragt”

Den korsfæstede Herre…

”Lovet være Gud, vor Herre Jesu Kristi fader, som i Kristus har velsignet os med al himlens åndelige velsignelse.”

Nu stråler solen

Vi ved, at hele skabningen endnu sukker og vånder sig sammen.  Også vi, der har Ånden som førstegrøde, sukker selv i forventning om barnekår, vort legemes forløsning.

Konge på et æsel

Bryd ud i jubel, Zions datter,

råb af fryd, Jerusalems datter!

Se, din konge kommer til dig,

retfærdig og sejrrig,

sagtmodig, ridende på et æsel,

på en æselhoppes føl. (Zak 9,9)

Da Jesus kom ridende ind i Jerusalem på et føl, var han i gang med at opfylde en Messiasprofeti. Overskriften for kapitel 9 i Zakarias’ bog hedder Davidrigets genoprettelse.
På Jesu tid var Israel besat af romerne, så folket troede, at Jesus nu kom og frelste dem fra romerne, derfor denne røre og jubel.

Jesus er Herren, og han er frelser; han er al tak, lov og ære værd. Hans arm er stærk, men jøderne måtte vente nogle flere år på at komme fri af romernes greb.

Siden har der været mange krige, tyranner og despoter, og mange mennesker har troet, at nu kom Herrens dag snart. Vi skal vi være vågne og være rede til at Jesus kommer igen. Lige siden Kristi opstandelse, himmelfart og Helligåndens komme Pinsedag har vi levet i det sidste tider. Det skriver Paulus og alle de andre om i deres breve. Jesus selv sagde, at vi skal være årvågne og have olie på lampen. Samtidig kender ingen dagen, det gør kun Gud fader, så ingen kan sige, at Jesus kommer igen på den og den dag.

Da jeg tænkte over indtoget i Jerusalem, tænkte jeg lidt på vores Kong Frederiks indtog i København for nogle måneder siden. Han virker ydmyg, tænkte jeg. Jeg ved godt, at han ikke er Jesus.

”Med hvem vil I sammenligne Gud? Hvad vil I sætte op til sammenligning med ham?”  (Es 40,18)

Vi skal ligne Jesus, men vi er ikke Jesus. Kristne er ikke hverken messias’er, guder eller miniguder.


Med hvem vil I sammenligne Gud?

Den største modsætning til Jesus, jeg kan komme i tanke om, er Putin. HAMAS er nok også ligesom Putin.

Jeg ville inderligt ønske, at både krigene i Mellemøsten og Ukraine stoppede. I hvert fald må vi bede for dem, som er i krige og hjælpe og støtte dem.

Mennesker er ikke ligesom Jesus. Mennesker vil gerne hyldes, roses, have ære og have magt.
I kapitlet før kapitlet, hvor Jesus rider ind i Jerusalem, forudsiger Jesus sin lidelse, korsfæstelse og opstandelse over for disciplene. Hørte Zebedæussønnerne overhovedet, hvad han sagde? De kom til ham med deres mor, som bønfaldt Jesus, om at hendes sønner måtte få plads ved siden af ham på tronen i hans rige, den ene søn på hans venstre side, og den anden søn på hans højre side. Jeg ved ikke, om deres mor var klar over, at Jesus var Guds søn.

Zebedæussønnerne være “kompagnoner” til Jesus eller konger sammen med ham. Jeg tror ikke, at de ville sige ja til at dø på et kors og bære hele verdens synd.


Det er en stor fare for mennesker at få magt. Mange, som blev borgmestre eller kom i folketinget, ændrede sig – desværre ikke til det bedre. Magten steg dem til hovedet. Magt korrumperer.

Det vidste Jesus:

”I ved, at folkenes fyrster undertrykker dem, og at stormændene misbruger deres magt over dem. Sådan skal det ikke være blandt jer.” (Matt 20,25).

”»Med hvem vil I sammenligne mig, så vi skulle være lige?« siger den Hellige.”  (Es 40,25)


Jesus er større og bedre end al verdens konger og fyrster. De er intet og tomhed (Es 40,23).

Jesus opfyldte Messiasprofetien. Han frelser og slipper fanger løs, men ikke på den måde, som vi forventer. Han styrtede ikke en ringmur i havet, og han tilintetgjorde ikke romernes hovmod. Han tilintetgjorde ikke vogne, heste og krigsbuer.

Zebedæussønnerne og alle andre mennesker er ikke en fast klippe, vi kan stole på.

”Det er bedre at søge tilflugt hos Herren

end at stole på mennesker.

 Det er bedre at søge tilflugt hos Herren

end at stole på stormænd.” (Sl 118,8-9)

Mennesker er som græs, det tørrer ind, og menneskers herlighed er som markens blomster, de visner. Men Guds ord forbliver til evig tid (Es 40,7-8). Guds trofasthed varer til evig tid.

Mennesker vil være store og have magt, men Jesus siger:

”den, der vil være stor blandt jer, skal være jeres tjener, og den, der vil være den første blandt jer, skal være jeres træl,  ligesom Menneskesønnen ikke er kommet for at lade sig tjene, men for selv at tjene og give sit liv som løsesum for mange.« (Matt 20,26-28)

I 2 Mosebog blev jøderne frelst fra trældommen i Egypten. Den frelse, Jesus kom med, var ikke en frelse fra undertrykkerne, men fra vores synders trældom (Joh 8,34-36).

   Jesus kom ikke for at bringe fred på jorden, men splid (Luk 12,51). Den fred, han giver, er ikke som den fred, verden giver (Joh 14,27). Den fred, som Jesus kom med, er ikke en fred imellem alle nationer, men mellem mennesker og Gud.
Om vi vil tage imod den fred, som rakte Gud til os i kærlighed, da Jesus gav sig hen for os og døde på korset for os. Ved ham forsonede Gud alt med sig, ved at stifte fred ved Jesu blod på korset (Kol 1,20).


© 2025 Diakon og Skribent

Tema af Anders NorenOp ↑