Jeg bliver vred på de folk, som ikke overholder retningslinjerne for at undgå coronasmitte. Bag ved min vrede ligger en frygt. Jeg er bange for, at der bliver for mange indlagt på sygehusene, så Danmark ikke bliver åbnet mere op til maj, hvilket vil betyde flere konkurser, flere fyringer, mere ensomhed og at de store børn og unge stadig skal have hjemmeskole. Jeg bliver også bange for, at der bliver så mange smittede og indlagte, at samfundet lukker helt ned igen. Den største grund til at jeg bliver vred på de som ikke overholder retningslinjerne, er at jeg er bange for at nogle som ikke må smittes bliver smittet, deriblandt min allernærmeste familie og min mand, for hvem virussen kan være farlig. Jeg bliver vred, fordi jeg bliver bange og føler mig magtesløs.
Men vrede nytter intet. I Bjergprædikenen radikaliserer Jesus de ti bud. Jeg har brudt mange af de bud mange gange. Og i denne situation har jeg været meget vred, og de har været som fjender for mig. Men Jesus taler mig i rette:
“Men jeg siger jer: Elsk jeres fjender, og bed for dem, der forfølger jer, for at I må være jeres himmelske faders børn; for han lader sin sol stå op over onde og gode og lader det regne over retfærdige og uretfærdige. Hvis I kun elsker dem, der elsker jer, hvad løn kan I så vente? Det gør tolderne også.” (Matt 5:44-46)
Jeg skal bede for dem, tilgive dem og velsigne dem. Måske ved de ikke, hvad de gør. De forstår ikke alvoren af, at de ikke overholder retningslinjerne. De er blevet kulrede af at sidde mange uger inde i en 2-værelses-storbylejlighed uden en have. De bliver forårskåde og styrter ud i solen hen til den nærliggende park, ud til vennerne og alle amorinerne. De er rastløse, ensomme og utålmodige.
Jeg er også træt af at være hjemme, jeg savner også mine venner og jeg bliver utålmodig efter at krisen skal slutte og jeg er træt af uvisheden. Jeg har lyst til ikke at være så forsigtig mere, at være sammen med familien og mine venner. Men jeg lader være. Jeg holder ud. Den største grund til at jeg holder ud er at meget af min nærmeste familie samt min mand ikke må blive smittet. Hvis ikke mine nære pårørende var sårbare, ville jeg så være i stand til at holde fast og og blive ved med at holde afstand og isolere mig selv, min mand og vores børn? Jeg håber det. Jeg forstår godt de omtalte storbysolbadere, men jeg ville ønske, de var mere forsigtige.
Coronaloven og De Ti Bud
Der er mange retningslinjer, regler og love, man skal leve op til for at stoppe smittespredningen. Formår vi alle sammen at leve 100 % op til disse? Jeg har glemt at vaske et dørhåndtag og er kommet til at gå for tæt på en fremmed.
Coronaretningslinjerne er en miniudgave af Jesu bud. Ligesom vi ikke kan følge coronaretningslinjerne 100 %, kan vi heller ikke leve op til Jesu bud. Jesu bud handler ikke kun om hvad vi gør, men også om hvad vi føler og tænker, om vores motiver og hjerte, og derfor er det umuligt at opfylde Jesu lov. Kun én kan opfylde loven, og det er Jesus.
Det har vidtrækkende konsekvenser ikke at følge coronaloven. Man får en bøde, man bliver smittet eller man smitter andre eller man smitter nogle som oven i købet får et alvorligt sygdomsforløb eller i sidste ende dør. Det er alvorligt at have et andet menneskes liv på samvittigheden.
At bryde coronaloven og Jesu lov er synd. Det har konsekvenser. Det har konsekvenser for vores forhold til både fremmede, familie og venner, og det har konsekvenser for hvordan vi har det med os selv og med Gud. Den alvorligste konsekvens af at bryde Jesu lov, altså af synden, er død:
Mord
Døde alliancer
Død i form af at blive fyret (når fyringen er selvforskyldt)
Død pengepung hvis man har ødslet sin formue væk
Døde fællesskaber
Døde nabovenskaber
Døde venskaber
Døde familieforhold
Døde ægteskaber
Et dødt selv: nedbrudthed, mindreværdsfølelser
Og selvmord
I 1. Mosebog siger Gud til mennesket, at det har syndet og som en konsekvens af dette vil mennesket dø:
“Men træet til kundskab om godt og ondt må du ikke spise af, for den dag, du spiser af det, skal du dø!«” (1 Mos 2:17)
Det er min personlige refleksion, at jeg ikke ser døden som en straf, men mere som en konsekvens af synden.
Døden behøves ikke at have det sidste ord
Dog – hvis vi vil tage imod det i tro – så lever vi ikke mere under den gamle pagt, De Ti Bud, men under den nye pagt, Jesu død på korset. Døden behøves ikke at have det sidste ord.
Læs mere
Seneste kommentarer