En rejse i Tro og Kreativitet

Måned: september 2016

Levende vand

I Johannesevangeliet kapitel 4 hører vi om et mærkeligt møde mellem Jesus og en samaritansk kvinde.
Hvem var samaritanerne? Vi kender lignelsen om den barmhjertige samaritaner, som har givet navn til samaritterne. En samarit er uddannet i at give førstehjælp og de står klar til at hjælp en person i nød ved større arrangementer.
Hvem var samaritanerne for jøderne? Samaritanerne menes at tro på Israels Gud, men anerkender kun mosebøgerne som hellige skrifter, og det siges også, at samaritanerne også tilbad andre guder. Selv mente samaritanerne, at de var sande rettroende, mens jøderne mente at det var dem, der var Guds udvalgte folk. Der var altså mange splittelser mellem jøderne og samaritanerne på Jesu tid (artikel fra Ordet og Israel).

Det var ikke bare en samaritaner, men en kvinde, som Jesus talte med. I gammeltestamentlig tid og på Jesu tid havde kvinden ikke lige så høj status som manden. Kvinden var mandens ejendom og havde ingen juridiske rettigheder (artikel fra religion.dk).
Det vakte derfor både undring og forargelse, at Jesus talte med en samaritansk kvinde.

Læs mere

Røvekuler og bedehuse

v12 Så gik Jesus ind på tempelpladsen, og han jog alle dem ud, som solgte og købte dér, og han væltede vekselerernes borde og duehandlernes bænke,v13 og han sagde til dem: »Der står skrevet: ›Mit hus skal kaldes et bedehus.‹ Men I gør det til en røverkule.« v14 Og blinde og lamme kom hen til ham på tempelpladsen, og han helbredte dem. v15 Men da ypperstepræsterne og de skriftkloge så de undere, han gjorde, og da de så børnene på tempelpladsen, som råbte: »Hosianna, Davids søn!« blev de vrede, v16 og de spurgte ham: »Hører du ikke, hvad de siger?« Men Jesus svarede dem: »Jo, har I aldrig læst: ›Af børns og spædes mund har du beredt dig lovsang‹?« v17 Og han forlod dem og gik uden for byen til Betania og overnattede dér. (Matt 21:12-17)
Også i 2016 siger Jesus: “Mit hus skal kaldes et bedehus. Men I gør det til en røverkule.” Det handler ikke bare om handel og marked, men hvad der egentlig foregår i kirken. Nogle steder er kirker kulturhuse i stedet for bedehuse. Der er masser af koncerter, foredrag, sangaftener og litteraturkredse. Det er ikke galt i sig selv, men det er galt, hvis det tager fokuset væk fra Jesus. Det er galt hvis humanisme og verdslighed fylder, men ikke bøn og evangeliet om Kristus. Kirkerne skal være Kristuscentrerede, og Kristus skal være fundamentet i hjørnestenen i kirken, for det er Jesus det hele handler om, og det er Gud, som bygger kirkerne.

Læs mere

Mere om ydmyghed

Jeg har tidligere skrevet om ydmyghed, og i dette indlæg vil jeg kigge nærmere på begrebet.

Da jeg var barn, ville jeg gerne være ydmyg, men jeg havde misforstået begrebet. Jeg ikke bare bøjede mit hoved, nej jeg bøjede mig sammen i en kugle og listede langs fodpanelerne. Jeg prøvede at gøre mig usynlig. Jeg knuste mig selv og trådte på mig selv. Jeg sagde sjældent noget, og jeg lod altid de andre komme frem. Jeg prøvede på at udslette mig selv. Jeg var ikke ydmyg. Jeg var selvdestruktiv, fordi jeg havde et dårligt selvværd.

Da jeg blev kristen, prøvede jeg på at blive en god og ydmyg kristen. Jeg læste i min Bibel, gik i kirke, bad fadervor og syntes selv, at jeg var et godt og lovlydigt menneske. Men heller ikke her var jeg ydmyg, men selvretfærdig.

Jeg tror vi alle har noget ydmyghed og noget stolthed og selvretfærdighed i os. Lad os se på, hvad ydmyg er og hvad det IKKE er

Læs mere

Hans herredømme er et evigt herredømme

Følgende indlæg er inspireret af Daniels bog, kapitel 4 og s. 50-52 i Lad de små børn komme til mig af Marian M. Schooland. Indlægget er også inspireret af nutidens begivenheder i Danmark og af evangeliet om Jesus Kristus.

Nebukadnesar var en stor konge. Han havde mange tjenere og en stor og stærk hær. Han havde bygget en stor by, der havde smukke haver og slotte, og byen strålede af guld. Byen hed Babylon.
Nebukadnesar syntes han var en stor og fantastisk konge. Han var meget stolt af Babylon og af sit kongerige, som han mente han selv havde skabt. Nebukadnesars hovmod fik konsekvenser. Gud tog kongeriget fra ham, og han blev sendt ud at bo på en mark.
En dag gik Nebukadnesar en tur og fik øje på himlen. Han begyndte at prise Gud: “Hans herredømme er et evigt herredømme, hans kongerige varer i slægt efter slægt, og jordens beboere er for intet at regne.” (Dan 4:31)Nebukadnesar erkendte, at han selv var lille, og Gud er stor. Gud gav ham kongeriget tilbage.

Vi har ofte travlt med vore egne projekter og stoler så meget på vores egne evner, at vi glemmer, at alt godt er til Guds ære. Alt, hvad vi skaber og bygger skyldes ikke os selv, men Gud alene. Det er ham, som er Skaberen og giver rundhåndet.
På mange måder er Danmark et godt og rigt land. Vi har rent vand, mad, flot natur, flotte bygninger, slotte og kirker. Vi har sygehuse, skoler, demokrati og ytringsfrihed.
De sidste årtier har Danmark forandret sig. Kristendommen har fået en meget lille plads i vores samfund. Vores velfærdssystem er ved at blive afviklet. Fremmede religioner vinder indpas. De rigeste i landet får mere og mere magt.

Læs mere

© 2025 Diakon og Skribent

Tema af Anders NorenOp ↑