En rejse i Tro og Kreativitet

Måned: januar 2016

Hvad gør vi, når det bliver mørkt?

Mørket eller antikrists ånd ser vi mange steder, både i Danmark og i verden. Præster, der ikke prædiker evangeliet, ikke tror på opstandelsen eller at Jesus er Guds søn, præster som tror på new age eller buddhisme, fx reinkarnation. Humanismen, ateismen og det politiske korrekte, hadet over for de personligt kristne, det kender vi til. Jeg tror der er behov for at flere løfter deres røst og forsvarer evangeliet. Evangeliet skal proklameres og det skal leves ud ved at leve i lys og sandhed og at leve i næstekærlighed – og det er også med fjendekærlighed og tilgivelse og med tjenersind. Det er menneskeligt set umuligt, men for Gud er alting muligt. Helligånden er Talsmanden på Jorden og hjælper os. Guds kærlighed bliver udgydt i de hjerter, der tror på Jesus (Rom 5:5) Jeg tror, Jesus spørger den dag i dag: hvem er villig til at fornægte sig selv, tage sit kors op og følge mig?

Når vi hører om de skrækkelige ting der sker i alle dele af verden og som ofte bliver udført af IS, når vi hører om de uhyrligheder, der sker i Tyskland, Østrig, Sverige og andre lande nytårsnat, så er reaktionerne forskellige. Generelt i samfundet er der dog en tendens: der diskuteres og ledes efter årsager og forklaringer. Hvem er de, som forulemper kvinder rundt om i Europa? Er de islamister, asylansøgere, flygtninge, immigranter, syrere, nordafrikanere, kriminelle eller somaliere? Det ved jeg ikke. Bliver de forulempendes kvindesyn delt af de fleste indvandrere og muslimer i Danmark? Det er svært at vide. Men jeg ved at der er meget kvindeundertrykkelse i mange arabiske lande. Nogle forsvarer angrebsmændene og siger de er krigstraumatiserede, og nogle siger, at vesteuropæiske eller danske mænd ikke er anderledes. Men hvad er der at diskutere?

Min Bibel fortæller mig, at AL ondskab der sker herhjemme i Danmark og i verden, det er antikrists ånd. Det fortæller mig også, at synden er i verden, og at der STADIG er brug for frelseren, Jesus. Der er stadig brug for, at mennesker omvender sig til Jesus.

Læs mere

Influenza

Nys og støv, hovedpine, krummer og madrester
Svimmelhed, feber og opvask

Mor, hvornår bliver du rask? Jeg ved det ikke
jeg håber det bliver snart
Host og snot
Kvalme, opkast og vasketøj

Hjertebanken, søvnløshed
alt det jeg ville og skulle have nået
Nyhederne formørker mit sind

Mor, hvornår bliver du rask? Jeg ved det ikke

Jeg hviler
i min seng
Kan ikke sove
Kalder:
Herre Jesus Kristus, forbarm dig over os
Jeg hviler
i min Faders nådige favn

Jeg kommer i tanke om
Alle dem, der er mere syge end forkølelse og influenza
Dem, der er alvorligt syge og ligger døden nær
Dem, der er forfulgte
Dem, der ikke har en seng at hvile sig i
Dem, der ikke kender Herrens hvile

Dagen er frostklar
Lyset viser et glimt af det australske sommerlys
et glimt af det evige, sande lys

Mor, hvornår bliver du rask? Jeg ved det ikke
Jeg har det lidt bedre
Jeg tror jeg snart bliver rask

Hvad det vil sige at være hellig

Forleden dag læste jeg i 1. Petersbrev, at vi kristne skal være hellige: “ Som lydige børn må I ikke tilpasse jer de lyster, som I før fulgte i jeres uvidenhed;v15 men ligesom han, der har kaldet jer, er hellig, skal også I være hellige i hele jeres livsførelse, v16 for der står skrevet: »I skal være hellige, for jeg er hellig.«” (1 Pet 1:14-16)

Jeg forstod det ikke først, for det er vel Gud, der er hellig, men ikke mennesker, for de er syndere? At være hellig i hele min “livsførelse” synes som en umulig opgave. Jeg føler jeg har tabt på forhånd.
Ikketroende kan da også finde på at kalde mig eller andre for “hellige”, og det er med en tone af afsky og forargelse. De mener at “de hellige” (personligt kristne) er mennesker, som mener de er bedre mennesker end andre mennesker, og føler de sig vigtige. “De hellige” er kedelige og fordømmende. Det er udsagn som jeg ikke håber nogen vil forbinde mig med. Men jeg kan selvfølgelig aldrig vide, for jeg kan ikke forvente, at ikketroende forstår min tro.
Under alle omstændigheder er ordet “hellig” et svært ord i 2016.

“I skal være hellige, for jeg er hellig”, det siger Gud, og det er en reference til 3. Mos 11:45. Verset optræder i en sammenhæng, hvor Gud kommer med den ene lov efter den anden. Jeg bliver forfærdet, når jeg læser alle disse love og især i kapitel 20, hvor jeg læser, at straffen for overtrædelse af lovene er dødsstraf! Eller i kapitel 26, at Gud vil hjemsøge lovbryderne, han vil gøre dem syge, straffe og tugte dem. Det er barsk kost, og det er svært at forstå, at Gud er sådan. Jeg har brudt mange af Guds love, så nu skal jeg dø eller straffes? Det var nedslående at læse.

Det var frygteligt at tænke på, da jeg lagde mig til at sove, men pludselig blev jeg mindet om Jesus.
Jeg tænkte over, hvad der skete på Langfredag. Der er to planer i begivenhederne. På det fysiske, synlige plan har jøderne udtænkt deres planer, de er i fuld gang med at smede dem færdige, og romerne optræder som dem der udfører jødernes planer.
På det andet plan sker der noget usynligt. Gud arbejder bagved forhænget. Barabbas burde straffes, for han er forbryderen, men derimod lader Gud Jesus tage Barabbas’ straf. Barabbas går fri. Et eller andet sted er vi alle ligesom Barabbas. Ingen mennesker er retfærdige, alle har syndet og mistet herligheden fra Gud, og skal straffes. Det kan vi bl.a. læse om i 3. Mosebog. Pga synden skulle menneskene straffes, de var dødsdømte, men det var som om, at Guds egen søn i sidste øjeblik sprang ind foran menneskene og tog kuglen, så ingen blev skudt. Eller i sidste øjeblik springer Jesus ind foran menneskene og bliver halshugget i stedet for dem. Så stort er Jesu offer. Han gav sit liv for alle mennesker. Da Jesus blev korsfæstet, tog han vores straf, så vi blev frie, så vi blev hellige. Af nåde er vi frelst.

“På sit legeme bar han selv vores synder op på korset, for at vi, døde fra synden, skal leve for retfærdigheden. Ved hans sår blev I helbredt.” (1 Pet 2:24)

“Lad jer Forlige med Gud! Ham, der ikke kendte til synd, har han gjort til synd for os, for at vi kunne blive Guds retfærdighed i ham.” (2 Kor 20-21)

Versene om hellighed i 1. Petersbrev optræder i kontekst med Jesus og nåden:
V. 13 “sæt alt jeres håb til den nåde, der gives jer, når Jesus Kristus åbenbares.”

V. 18-21: “I ved jo, at det ikke var med forgængelige ting som sølv eller guld, I blev løskøbt fra det tomme liv, I havde overtaget fra jeres fædre, v19 men med Kristi dyrebare blod som af et lam uden plet og lyde; v20 dertil var han bestemt, før verden blev grundlagt, men han blev først åbenbaret nu ved tidernes ende af hensyn til jer, v21 som takket være ham tror på Gud, der oprejste ham fra de døde og gav ham herlighed, så at jeres tro også er håb til Gud.

Altså er vi hellige, ikke fordi vi gør gode gerninger, eller tænker gode tanker, ikke fordi vi beder eller faster, men fordi vi blev løskøbt med Kristi dyrebare blod.

Grænser

Vores statsminister har indført en midlertidig grænsekontrol. Der er delte meninger omkring at Danmark igen har grænsekontrol. Jeg mener at i disse tider er det fornuftigt med grænsekontrol. Det betyder dog ikke, at Danmark så kan vide sig sikker. Der er stadig trusler imod vores lille land. Jeg tror ikke det er meningen, at verden skal være ét land, eller at Europa skal være ét land. Der er en mening med at landene er forskellige. Samtidig skal vi selvfølgelig samarbejde, være gæstfrie og hjælpe mennesker i nød. Det er helt efter Guds vilje, hvilket vi kan se i skrifterne.
Jeg har tænkt over det med grænser. Vi har love og regler, vi har uskrevne regler, vi har regler på arbejde og skole, og vi har personlige grænser.
Omsorgsfulde forældre sætter grænser for deres børn.  Vi sætter grænser for vores ægtefælle, familie og venner.
Nogle grænser har vi tilfælles, andre er vores personlige grænser. Vi har forskellige grænser for hvor meget søvn vi har brug for, hvor meget socialt samvær vi har brug for og for hvornår musikken er for høj og for hvornår vi synes, der er for koldt eller for varmt.
Grænser giver orden og tryghed. Grænser styrker omtanken og kærligheden.

Han skilte lyset fra mørket

Gud Faderen sætter også grænser. Han afgrænsede lyset fra mørket, dagen fra natten. Han fortalte Adam og Eva hvilket træ de ikke måtte spise af. Han satte mange grænser i løbet af det gamle testamente. Han satte grænser med De Ti Bud.
Gud sønnen sætter også grænser. Han vil ikke have at templet skal være en røverkule, han kan ikke fordrage farisæernes stolthed og selvretfærdighed. Jesus radikaliserede flere af de Ti Bud, og han fortæller os, at det hele kan opsummeres i det dobbelte kærlighedsbud: du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte, hele dit sind og hele din styrke, og du skal elske din næste som dig selv.
Jeg går ikke ind for at moralisere, men jeg kan ikke benægte, at synden er i verden. Helligånden overbeviser os om synd, om dom og om Jesus. Helligånden kender dig og mig, og Han ved, hvor vores grænser bør gå.
Gud sætter grænser mest af alt for vores egen skyld. Han sætter grænser, fordi han elsker os og vil passe på os.

Foragt ikke din Faders opdragelse

At overtræde en grænse er at synde. Vi kommer alle til at overtræde grænser, og det har konsekvenser for vores næste og for os selv. Jeg opfører mig somme tider som en teenager over for Gud. Jeg er ikke stolt af det. Jeg bliver ked af, at jeg kan finde på at opføre mig trodsigt eller bure mig selv inde og ikke fortælle ham, hvad der går mig på og ikke beder ham om hjælp, fordi jeg skammer mig og frygter konfrontationen. Sådan en barnlig adfærd kan opstå i mig.
Men jeg vil aldrig foragte min Faders opdragelse. Gud sætter grænser, men han er også grænseløs. Hans kærlighed, nåde og barmhjertighed er grænseløs. Tak og lov og pris for at Gud tilgiver os vores grænseovertrædelser, når vi vender os om og ser på Jesus.

Forsættelse følger

Nyt år

Nyt år
Ny måned
Madpakker
Hvad skal jeg sige,
Når mine øjne stadig vil sove?
Ny måned
Ny uge
Hvad vil du have på?
Leverpostej?
Ny uge
Ny dag
gulerodsstave
letmælk
Ny dag
Ny time
Madpapir
Skoletaske
Hvad skal du sige
Når du kommer for sent?

Ny time
Nyt minut
Søvnunderskud
vredesudbrud
Hvad skal jeg sige,
Når morgenlyset endnu ikke er stået op?
Nyt minut
Nyt sekund
Kolde håndflader
Cykellygter
Utallige stjerner
Mælkevejen

Hvad skal jeg sige,
Når jeg ser det der ligner en ledestjerne?
Nye sekunder
Nye pulsslag
Utallige støvfnug
Månen er fuld
Jeg er lille

Nye pulsslag
Nye vejrtrækninger
Juletræet står der stadig
Med sin pynt
Hvad skulle de vise mænd sige
Når de så Jesusbarnet født i en stald?

Nye vejrtrækninger
Nye aviser
Nye overskrifter
Fornuften prøver at forstå
Forstanden prøver at regne den ud
Hvad skal jeg sige når jeg ser
Guds egen søn lod sig piske og dræbe
På et kors?

Nye overskrifter
Nye toner
Nye teorier
Gud er ikke ny
Han er Immanuel
Gud med os
i de smalle gyder
På køkkenmøddingen
Blandt vasketøjet
Ved de beskidte kummer
I de fjerneste afkroge
Og galakser
I et nyt
Nådens år

© 2025 Diakon og Skribent

Tema af Anders NorenOp ↑